15.01.2018

 

Zbog kvara na sustavu trenutno su nedostupna web sjedišta smještena na UNIRI serverima.
Radi se na otklanjanju kvara pa vas molimo za strpljenje i razumijevanje.

 

18.12.2017

 

Poštovani,
skrećemo vam pozornost na oprez povodom nove zabilježene zlonamjerne "ransomware" prijetnje putem elektroničke poste.

Pošiljatelj poruke se lažno predstavlja u ime FINA-e gdje uvjerljivo napisanim tekstom pokušava namamiti potencijalnu žrtvu na preuzimanje ransomware zlonamjerne datoteke pokretanjem umetnute poveznice u tekstu poruke.
Kao sto je i otprije poznato, radi se o malveru koji šifrira podatke na računalu pri cimu napadač ucjenjuje žrtvu na plaćanje otkupnine kako bi se dešifrirali šifrirani podaci.

U slučaju da dobijete poštu izbrišite ju iz pretinca e-pošte. Mail ni link u mailu nemojte otvarati.

Srdačan pozdrav.

 

11.12.2017

Poštovani,

U srijedu, 13.12.2017., u vremenu između 09:00h i 15:00h CARNet će izvoditi radove na mrežnoj infrastrukturi. Uslijed radova očekujemo kratkotrajne prekide mrežne povezanosti ustanova članica na području Primorsko-Goranske županije u trajanju do 20 minuta.


Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

08.12.2017


Poštovani,

U ponedjeljak, 11.12.2017. između 09:00h i 13:00h CARNet će izvoditi radove na mrežnoj infrastrukturi, te će doći do kratkotrajnog prekida mrežne povezanosti sljedećih ustanova:

  • Pomorski fakultet u Rijeci - Studentska ulica 2, HR-51000 Rijeka
  • Studentski centar u Rijeci - Franje Čandeka 4, HR-51000 Rijeka
  • Sveučilišna knjižnica Rijeka - Dolac 1, HR-51000 Rijeka
  • Sveučilište u Rijeci - Rektorat - Trg brace Mažuranića 10, HR-51000 Rijeka
  • Sveučilište u Rijeci - Slavka Krautzeka bb, HR-51000 Rijeka
  • Tehnicki fakultet - Rijeka - Vukovarska 58, HR-51000 Rijeka

Očekivano trajanje prekida je 20 minuta.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

25.10.2017

 

Poštovani,

Slijedom upita korisnika koji se žalio na mogućnost neovlaštenog korištenja njegovog e-identiteta iz sustava AAI@EduHr, došli smo do saznanja o postojanju aplikacije koja od korisnika traži unos njihove korisničke oznake i zaporke iz sustava AAI@EduHr, a što nije u skladu s Pravilnikom o ustroju Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da prikupljanje korisničkih oznaka i zaporki iz sustava AAI@EduHr otvara mogućnost pohrane, zlouporabe, te kompromitacije istih, te da je Pravilnikom o ustroju Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj zabranjeno ustupanje korisničkih podataka drugim osobama, upozoravamo sve koji imaju AAI@EduHr e-identitet da ga ni u kojem slučaju ne upisuju u tu aplikaciju.

Aplikacija za koju smo utvrdili da nije u skladu s Pravilnikom AAI@EduHr, te da može ugroziti sigurnost e-identiteta je dostupna na adresi: https://sumirra.com/

O postojanju aplikacije te mogućnosti ugroze obavijestili smo CERT koji poduzima odgovarajuće korake u svrhu onemogućavanja rada aplikacije.

Svima koji su koristili tu aplikaciju savjetujemo da ŠTO HITNIJE promijene svoju zaporku.

Svakako preporučamo pročitati kratku uputu o sigurnoj uporabi e-identiteta u sustavu AAI@EduHr.